Hvordan hestene kan hjelpe deg med din emosjonelle fitness
Emosjonene våre kan kontrollere oss mer enn de burde. Som barn blir vi lært til å undertrykke emosjonene og følelsene våre, dette kan gjøre utfordrende situasjoner enda vanskeligere å håndtere og derfor bli en ond sirkel. Vi kan ta det med oss inn i voksen alder i form av sinne, angst, depresjoner, og mye mer.
Så hvordan kan vi få bedre emosjonell kondisjon og hva vil det si å ha god emosjonell kondisjon?
Hesten er et speilbilde av deg selv, det har du sikkert hørt. Den er det. Den merker den minste lille forandring i deg og hvis du ikke klarer å kjenne igjen emosjonene dine, tar det ikke lang tid før hesten prøver å ta over situasjonen ved å flykte eller ta over lederskapet. Er du redd, blir hesten redd. Er du sint eller har et aggressivt kroppsspråk kan hesten bli urolig, redd og den kan til og med bli aggressiv. Er du trist, har du ikke et energisk og motiverende kroppsspråk for hesten din og den blir gjerne litt trist og umotivert den også. Tristhet kan også gjøre hesten redd. Snur du dette rundt ser du fort at det går begge veier. Er hesten redd og gjør mye ut av seg, kan vi også bli redde, er hesten glad og villig, blir vi glad og villige.
Hva om du kunne kontrollere det hele, ved å bruke teknikker som gir deg kontroll i slike situasjoner?
Hester er flokkdyr og byttedyr, i en hesteflokk er det alltid en leder og alle hestene er rangert fra toppen til bunnen av rangstigen. Jeg kommer til å skrive mer om equine psykologi en annen gang. I all hovedsak ser alle hester etter en leder, eller så er den, eller vil den være en leder selv. Vi mennesker derimot er øverst på næringskjeden og er det ultimate rovdyr, som til og med avler opp byttedyrene våre. Det hjelper lite om du er veganer, annet enn på samvittigheten din. Hesten vet at du er det ultimate rovdyr, men den tamme hesten er ikke nødvendigvis redd for rovdyr, men rovdyradferd. Er du styrt av dine emosjoner og følelser, vil du ikke kunne bli en god leder for hesten din. Du vil gjøre den usikker og den kan oppfatte det som rovdyradferd. Gjennom å lære mer om mine egne emosjoner og følelser har jeg lært å bli en god leder for hestene mine og fått et mye bedre liv, med mindre angst og depresjoner. Når en situasjon kommer opp i hestetreningen, la oss si at hesten er redd og skaper farlige situasjoner, hjelper det ikke å bli sint, frustrert eller redd. Du må vise hesten at det er trygt og at du er en troverdig leder. Hesten kan prøve å ta over situasjonen når den er redd og full av adrenalin, den vil flykte eller slåss, det er en instinktiv reaksjon og det er slik den har overlevd i tusenvis av år. I slike situasjoner har jeg lært meg å ta et dypt åndedrag ned i magen og tenke:
La meg hjelpe deg…
Eller: okay, la oss…
Når jeg tar et dypt åndedrag helt ned i magen har jeg allerede erkjent emosjonen som har kommet opp i meg, men tatt kontroll over den med en strategi.
Dette hjelper meg i menneskelige relasjoner og ulike utfordrende situasjoner. Jeg erkjenner følelsene som kommer opp i meg, puster dypt ned i magen og tenker ut en strategi, reflekterer over hvorfor jeg fikk den emosjonen i den situasjonen, eller avviser emosjonen som tøv. For eksempel misunnelse er en emosjon jeg vanligvis avviser som tøv. I den forstand at hvis noen har noe jeg har lyst på, snur jeg følelsen til noe positivt og jeg sier det ofte ut høyt: - åh, jeg er så misunnelig på en positiv måte! Å være misunnelig på noen er rett og slett så bortkastet energi som det går an å få det. Jeg tenker heller; det du har gående der er skikkelig bra og hva kan jeg gjøre for å få en bit av det inn i mitt liv. Da har jeg tatt kontroll over emosjonen og byttet en dårlig følelse med en god følelse, nettopp begeistring og motivasjon.
Tenk deg, fra nå av når du kjenner på misunnelse, bytter du det ut med MOTIVASJON
Lederskap
Hesten er der ikke nødvendigvis for deg hvis det for eksempel kommer flyvende en plastpose, eller om noen slår opp en paraply. I slike situasjoner må du være der for hesten din. Hvor bedre leder du er, desto tryggere er det. Temperament og grunntreningen til hesten spiller en stor rolle og det kan ta tid å komme i perfekt harmoni med hesten sin, men det burde være enhver heste treners mål. I begynnelsen må du gjerne hoppe av hesten med engang du skjønner at situasjonen kan bli farlig og i stedet fortsette som en god leder fra bakken. Etterhvert kan du kanskje kontrollere den med hjelperne, for senere bare stryke den på nakken å si: det går bra. Eller bare erkjenne en energi av « jeg føler med deg, men du er trygg med meg». Min ridelærer Sigrid Ritland sa til meg engang: jeg bryr meg ikke om du ligger på ryggen under hesten, så lenge du aldri gir fra deg lederskapet. Det betyr ganske enkelt at det spiller ingen rolle om du må hoppe av hesten, så lenge du fortsetter å være en leder fra bakken. Mange vil tenke at det er et nederlag å hoppe av.
I naturlig horsemanship lærer vi om hvordan man kan gjøre hesten mer emosjonelt fit, hvordan man kan lære hesten å kontrollere emosjonene sine, få bedre selvtillit og tillit til menneske som dens leder. Samtidig vil du se at hestens emosjoner ikke er så ulike dine egne, og når man har identifisert mønstre kan man endre de.
Hvor bedre du blir til å kjenne igjen dine egne og hestens emosjoner, hvor tryggere blir ridningen og den daglige håndtering av hesten din.
Ikke vær en slave for følelsene dine
Emosjonene er instinktive, men ved å erkjenne emosjonene, kan vi i stor grad velge følelsene våre. Ved tenke over hvorfor man fikk emosjonen og om den påfølgende følelsen er til nytte for deg. Emosjonell intelligens er å ikke være slave for følelsen sine, mennesker som har høy emosjonell intelligens lar ikke følelsene sine komme i veien for seg. Det positive er at det er noe alle kan trene opp, det gjelder både deg og hesten din. Det er ikke så lett å definere hva som er forskjellen mellom emosjoner og følelser, men hvis man tenker at emosjonen er det som trigger følelsen, kan man kjenne igjen emosjonen og velge følelsen. Tenk deg å kunne styre dagen og følelsene du har gjennom hele dagen, ved å erkjenne dine emosjoner. Etterhvert vil du kunne bytte ut dårlige følelser med gode dag ut og dag inn. Aldri mer lange depresjoner.
I noen situasjoner kan det være lurt å være engstelig.
Det kan hjelpe å tenke: hjelper denne frykten meg å holde meg trygg, eller sliter den meg ut uten å egentlig være en reel trussel? Mange mennesker lever i et reelt trusselbilde. Og mange tar store risikoer med hestene sine hver dag. Men jeg lover deg at hvor bedre du blir til å kjenne igjen dine egne og hestens emosjoner, hvor tryggere blir ridningen og den daglige håndtering av hesten din.
Følelsene våre er ikke bare de triste og vanskelige, men også de som gjør livet vårt rikt og meningsfullt, for eksempel følelser som kjærlighet, stolthet og selvtillit, entusiasme. Ved å gi energi til disse følelsene og bytte ut negative følelser med positive følelser kan det hjelpe deg å få et harmonisk partnerskap med hesten din, få bedre relasjoner og et lykkeligere liv.
留言